Het Oude Land van Texel.

Het ontstaan van Oudeland. Texel werd in 1170 een eiland toen het van het vasteland werd gescheiden. Het oudste gedeelte van het huidige Texel omvat ongeveer de streek tussen Den Hoorn, Den Burg, Hoge Berg, De Waal en Oosterend. Dit gebied wordt nu nog steeds het 'Oude land van Texel' genoemd. Ons restaurant is vernoemd naar het hart van Texel, de plek van waaruit het eiland is ontstaan.

Het landschap van Texel is anders dan dat van de andere Waddeneilanden. Die bestaan voornamelijk uit zand- en duingebied. Op Texel bleef in de ijstijd een dikke keileemlaag achter, waardoor de bodem veel vruchtbaarder is en het landschap zich anders kon ontwikkelen. Deze vruchtbare grond vormt precies de basis voor de gerechten die in onze wijnbar geserveerd worden. Want alleen op vruchtbare grond kunnen mooie dingen groeien.

Ons interieur heeft een ecologische en duurzame uitstraling. We maken zo veel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen, waar aardetinten de boventoon voeren. In onze open keuken kunt u live meekijken hoe de chefs de producten rechtstreeks van het land verwerken tot uw gerecht. In het restaurant vindt u naast wijnklimaatkasten ook een Dry Ager, hier rijpt onder andere het vlees van lokale Aberdeen Angus koeien die vrij rondlopen in de Texelse natuur en alleen geslacht worden als het dier er aan toe is. Wij serveren dit duurzame vlees op onze charcuterie plank of als gang in het menu.

Naast dat wij de Nederlandse eetcultuur op de kaart zetten en aangesloten zijn bij de Dutch Cuisine beweging, zijn wij ook gewaardeerd in 2022, 2023 en 2024 door Gault Millau met een koksmuts. “Bij Oudeland in de Koog op Texel kookt chef Daan Kappert volgens het 80/20 'Dutch Cuisine' principe. Zijn terroir ideeën krijgen zowel vorm in leuke en smaakvolle bites als in evenwichtige gerechten. Een ei van eigen kippen gevuld met flan van asperge, crème fraîche, aardappelkaantjes en bieslook is een bijzondere starter. Net als wijnbladeren gevuld met Texels lamsgehakt en Hollandse spelt geserveerd met hangop van gezouten citroen. Aangename vlotte en ontspannen bediening versterken de beleving op het eiland.” In 2025 heeft ook Michelin ons opgenomen in de gids: “Oudeland is zowel warm als urban, een zaak met schwung dankzij het gepassioneerde team. Dat merkt u aan de manier waarop ze hun knappe selectie natuurwijnen voorstellen en hun innige band met Texel onder woorden brengen. Wat ze niet uit eigen tuin halen, verzamelen ze bij bevriende leveranciers op het eiland. Gebakken schelvis gaan ze bijvoorbeeld bijstaan door pasta die ze gemaakt hebben met bloem van een lokale molenaar, een brunoise van koolrabi en een karaktervolle emulsie van schaaldieren. Ze gaan creatief om met hun terroir en verrassen elke maand opnieuw met een nieuw menu.”

Wees welkom in ons restaurant en ga terug naar de basis, terug naar eenvoud, terug naar daar waar Texel ontstaan is, terug naar het hart, welkom op het Oudeland van Texel!